fbpx

Sistemul limfatic & mișcarea

Ca parte a sistemului circulator, sistemul limfatic cuprinde o rețea de vase limfatice care transportă limfa spre inimă. Din cei 20 de litri de sânge procesat de sistemul circulator prin filtrare capilară, 17 revin în direct în vasele de sânge, iar 3 litri rămân în lichidul interstitial (lichidul care înconjoară celulele). De acești 3 litri se ocupă sistemul limfatic, aceasta fiind una din funcțiile lui principale.

Cea de-a doua funcție principală a sistemului limfatic este de apărare a sistemului imunitar. Limfa e asemănătoare cu plasma sanguină însă conține limfocite și alte celule albe precum și produse reziduale și resturi de celule împreună cu bacterii și proteine.

Viteza de circulație a limfei este de 10 ori mai mica decât viteza de circulație a sângelui. Dacă inima este principalul “motor” pentru mobilizarea sângelui, mobilizarea limfei este stimulată de contracția vaselor limfatice datorită forțelor externe exercitate de țesuturi. Cu alte cuvinte, contracția musculaturii stimulează circulația limfei de-a lungul rețelei de vase limfatice, implicit eliminarea optimă a toxinelor. Pentru o persoană sedentară circulația încetinită a lichidului limfatic tinde să devină prea devreme o provocare legată de sănătate.

Ca să producem contracții ale musculaturii avem nevoie de mișcare. Mai multe forme de mișcare în care să activăm cât se poate de mulți mușchi, preferabil mai mult de 30 de minute pe zi și de preferat cu “nițică” transpirație. Pentru cine nu poate, este recomandat și masajul care să stimuleze circulația sângelui și lichidului limfatic, însă tot mișcarea făcută de fiecare dintre noi rămâne alegerea cea mai bună.

Radu Lihaci – kinetoterapeut
Kineto Resense